Vind uw
Waar

Lezing: hylpers boven water

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: museum
vanaf: € 4,00

De tolregisters van de Sont gaan open

Wellicht wordt zondag 16 november 2014 een gedenkwaardige dag. Vaak wordt de nieuwsgierigheid naar familiebanden en identiteit ingezet met de vraag: “Waar kom je vandaan en van wie ben je er één?” Als het echter om het verre verleden gaat is zwaarder geschut noodzakelijk. Dit zware geschut is tevens de start van het lezingenprogramma 2014-2015, georganiseerd door Museum Hindeloopen.

In 2009 begonnen Tresoar en de Universiteit van Groningen aan een uitdagend project, waarin een start werd gemaakt met de digitale invoer van doorvaarten uit de zogenaamde Sonttolregisters. In deze registers zijn de gegevens opgenomen van alle schepen, die in de periode 1497 tot 1857 de Sont passeerden. Deze gegevens zijn eeuwenlang genoteerd, omdat de schepen voor hun passage van de Sont tol moesten betalen aan de koning van Denemarken.

Vorig jaar is de eerste fase, de periode 1634-1857, van het project afgerond en zijn er 1,5 miljoen gegevens beschikbaar gekomen voor onderzoek. Tresoar zal in de lezing de resultaten van dit project presenteren en tevens laten zien wat de mogelijkheden zijn van deze digitale informatie. Een unieke gelegenheid voor de Friese plaatsen met een maritiem verleden om ‘fantasie’ en ‘eigen invullingen’ één ware werkelijkheid te laten worden.

In de lezing over de maritieme geschiedenis van Hindeloopen zal Tresoar een overzicht geven van de geschiedenis van de Sonttolregisters en de rol van de Republiek in de Oostzeehandel. Nu het onderzoek zo ver is gevorderd kan ook dieper worden ingegaan op de rol van Hindeloopen in de Sontpassages op basis van de gevonden resultaten.Contactinformatie
Telefoon 0514-521420
Straat & nr.: Dijkweg 1
Stad: Hindeloopen
Website: Website
Start: 16/11/2014
Eind: 16/11/2014