Vind uw
Waar

Stadskasteel Zaltbommel, Maarten van Rossemhuis

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: kastelen

Stadskasteel Zaltbommel is een monumentaal pand uit 1535 in het centrum van Zaltbommel. Het staat ook bekend als het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer, de legendarische Gelderse veldheer ( ca 1490 -1555). Het kasteel is een museum op zich, dankzij authentieke bouwkundige elementen zoals kruisgewelven, bewerkte consoletegels, oude schouwen met beeldhouwerk en tegeltableaus.

De collectie geeft een beeld van de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. Verhalen en personen zijn het uitgangspunt van de presentatie van de collectie. U ontmoet de historische figuren Maarten van Rossem, Dirk van Haaften, bisschop Masius, de koopman Elias Trip, Johan Adam Pool, prins Maurits en het \\\"pronte wief\\\".
J. A. Pool was rond 1900 oprichter van de werkplaats \\\"Onder den St. Maarten\\\", waar bijzonder producten in Jugendstil stijl werden gemaakt.
Het imposante schilderij \\\"de Blokkade\\\"uit 1574 is een voorstelling van de Bommelerwaard in de tijd van de \\\"Tachtigjarige oorlog\\\" Wat op dit schilderij te zien is, wordt uitgelegd aan de hand van het dagboek van Gaspargus de l\\\'Arge.

Fiep Westendorp

Zaltbommel is een beetje de stad van Jip en Janneke. het ondernemende en soms ondeugde duo uit de verhalen van Annie M.G.Schmidt werd getekend door de in Zaltbommel geboren tekenares Fiep Westendorp. Het museum bezit een uigebreide collectie ( reclame) drukwerk en voorwerpen met de creaties van Fiep zoals Pluk van de Petteflet, Pim en Pom, Ibbeltje en Otje. De erven van Fiep Westendorp schonken het museum de inrichting van haar woon- en werkkamer waar Fiep al haar sprekende en ontroerende tekeningen maakte. Het museum heeft op de eerste verdieping een vaste tentoonstelling over het leven en werk van Fiep Westendorp. Een tentoonstelling voor jong en oud, waar kinderen kunnen luisteren, tekenen en puzzelen.

Bij het museum hoort een bijgebouw in de omsloten tuin. Hierin is het museumcafé en de museumwinkel te vinden.

Open: Di, Wo, Do, Vr, Za, Zo | Seizoen: Gehele jaarContactinformatie
Telefoon 0418-512617
Straat & nr.: Nonnenstraat 5-7
Stad: Zaltbommel
Website: Website