Vind uw
Waar

Ixea, je romeinse woonwarenhuis

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: museum
vanaf: € 6,50

IKEA vertelt ons hoe we onze woning moeten inrichten. In een IKEA-winkel kunnen we de zit van stoelen uitproberen en het gemak van de keuken testen. Je kunt er op een bed gaan liggen en zelfs je schoenen uitdoen om te ondergaan hoe een tapijt voelt. Precies hetzelfde kan in IXEA, je Romeinse woonwarenhuis. IXEA is gespecialiseerd in alles voor het Romeinse huis.
Toegegeven, IXEA is een stuk kleiner dan IKEA, maar ook hier kan je rondkijken en uitproberen.
En… overal in IXEA kom je de bekende blauwe en gele kleuren tegen, waar je zo blij en kooplustig van wordt. Foto’s van beroemde designers uit Rome attenderen je op nieuwe ontwerpen. Bij de entree krijg je een potloodje en liniaal. Je volgt de routing en komt langs stellingen met aantrekkelijke season sales. Je kunt rondlopen in de keuken, slaapkamer of living van de ideale Romeinse huis. Er is zelfs een voorbeeld van een klein kantoor. Richtingaanwijzers dirigeren je via een kortere weg naar de uitgang en in het restaurant worden heerlijke Romeinse maaltijden aangeboden. De ballenbak is helaas dicht: de slavinnen die normaliter op het kroost passen, staken voor betere arbeidsvoorwaarden!

De bezoekers van IXEA zullen verbaasd staan. Het is net IKEA, maar alles wat erin staat is toch even anders. Je herkent een keuken, maar waar normaal het gas- of elektrisch fornuis staat, brandt nu een houtvuur. Nog vreemder, misschien wel shocking voor sommigen, is het open toilet in de keuken dat ook nog eens voorzien is van een huisaltaar. In de woonkamer staan geen stoelen, wel aanlegbedden. De loungeliefhebbers zullen er niet weg te slaan zijn. Voor een leuk behangetje kun je niet terecht in IXEA. Wel voor fijne fresco’s.

Nog verbaasder zullen de bezoekers zijn als ze de labels bekijken aan de stoelen, bedden, kasten en tafeltjes. Behalve de inmiddels al vertrouwd klinkende modellennamen als Venus, Lupus en Sabina, staan ook de prijzen vermeld. Ja, want alles in IXEA, je Romeinse woonwarenhuis is namelijk te koop. Het zijn zorgvuldig vervaardigde replica die door de bezoekers direct kunnen worden meegenomen of worden besteld. Ze zijn vervaardigd op basis van originele meubels opgegraven in Herculaneum, naar voorbeelden van fresco’s uit Pompeji en reliëfs van de sarcofaag van Simpelveld uit ons eigen land.

In samenspraak met onderzoekers heeft een meubelmaker de bedden, kasten, kisten, tafeltjes, wiegjes, voetenbankjes en krukjes nagemaakt. Door de wandschilderingen weten we hoe de meubels gebruikt werden. Bekend is natuurlijk het liggend eten, maar met de schoenen uit. Om geen koude voeten te krijgen bij het van het bed stappen werd een voetenbankje gebruikt.

De Romeinen waren liefhebbers van fingerfood. Heel trendy dus. Ze aten met de hand en de maaltijden werden geserveerd in kleine kommen. Wijnglazen kenden ze niet. De Romeinen dronken wijn aangelengd met water uit grote drinkbekers. Pure wijn was meer iets voor de barbaren. Als fijnbesnaarde Romein wilde je natuurlijk niet voor barbaar aangezien worden. Is dan alles nep en namaak in IXEA, je Romeinse woonwarenhuis? Nee, in kleine vitrines worden originelen getoond en wordt met korte films achtergrondinformatie gegeven. Daar zie je de echte potten en pannen, glazen, flessen, kinderspeelgoed en fragmenten van fresco’s. IXEA, je Romeinse woonwarenhuis maakt je dag anders.

Open: Di, Wo, Do, Vr, Za, Zo | Seizoen: Gehele jaarContactinformatie
Telefoon 077 3522112
Straat & nr.: Keulsepoort 5
Stad: Venlo
Website: Website