Vind uw
Waar

Stadswandelingen en bezoek monumenten

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: bezienswaardigheden
vanaf: € 1,50

Breng een bezoek aan het gezellige centrum van Bergen op Zoom met haar indrukwekkende monumenten! Tijdens het seizoen van eind april tot eind oktober krijgt u tijdens een rondleiding uitleg door een van de bekwame gidsen van de Stichting Bezichtiging Monumenten.

Grote of Sint Gertrudiskerk met kerktoren de Peperbus
Eerste voltooiing in 1477. Bijzonder aan dit monument is haar bewogen geschiedenis. Verwoestingen, branden, en toch telkens weer herbouwd. Het aanwezige kerkmeubilair en de ramen zijn vervaardigd in de 17e, 18e en 19e eeuw en afkomstig uit veel verschillende andere kerken en kloosters. Het tweede transept herbergt diverse praalgraven van belangrijke personen uit de geschiedenis van de stad.
De beeldbepalende toren (de Peperbus) in Brabants Gotische stijl stond eerder voor een kleinere kerk en dateert uit 1370. Sinds 1530 bevat zij een volwaardig klokkenspel. Na de verwoesting door de Fransen in 1747 kreeg zij de \\\'lantaarn\\\' als nieuwe bekroning.
Na 183 treden heeft u een prachtig uitzicht over de stad maar ook een vergezicht richting Antwerpen, Zeeland, Oosterschelde, Breda en Moerdijk.

Synagoge
Het \\\'jongste\\\' monument uit 1832-1833 heeft een zeer beladen geschiedenis. Zij is niet meer in gebruik als synagoge. Bijzonder zijn de twee rituele baden en waterputten in de oorspronkelijk middeleeuwse kelders onder het pand. Op de vrouwengalerij is een permanente expositie. Gedenktegels bij de entree herinneren ons blijvend aan de Bergse Joden die de tweede wereldoorlog niet hebben overleefd.

Stadhuis
De gevel uit 1611 verbergt drie middeleeuwse panden waaronder het originele Schepenhuis, gebouwd na de stadsbrand van 1397. In de hal wordt duidelijk wie de stad van 1287 tot aan de Franse revolutie hebben geregeerd. Het stadhuis bevat in zijn interieur sporen uit de 17e, 18e en 20e eeuw met ondermeer glas-in-loodramen, een wandtapijt en Mechels houtsnijwerk.

Lievevrouwe- of Gevangenpoort
Het oudste monument van Bergen op Zoom dateert van omstreeks 1350. Zij was eerst stadspoort en maakte deel uit van de middeleeuwse ommuring van de stad. Nadat zij deze functie aan het einde van de 15e eeuw verloor, werd zij gevangenis. Dit duurt voort tot 1931. In de Poort wordt haar geschiedenis en die van de omgeving duidelijk.

openingstijden in 2011:
30 april tot en met 28 oktober
dinsdag tot en met zondag van 13.00 - 16.30 uur.
toegangsprijs €1,50 per persoon

STADSWANDELINGEN
Het hele jaar door kunt u onder leiding van een gids van de Stichting Bezichtiging Monumenten meerdere stadswandelingen maken met ieder een speciaal thema door het historische hart van Bergen op Zoom en krijgt u inzicht in de boeiende geschiedenis van deze middeleeuwse vestingstad. Boekingen via VVV Brabantse Wal, Kortemeestraat 19, 4611 TL Bergen op Zoom, tel. 0164 277482. Tevens kubnt u tijdens de zomer- en wintermaanden aansluiten op de vrije zomer- resp. winterwandelingen. In de dagen voor carnaval vinden ook nog de Vastenavendwandelingen plaats. Alle informatie kunt u vinden op onze website.

Seizoen: t/mContactinformatie
Telefoon 0164-234377
Straat & nr.: St. Annastraat 2
Stad: Bergen op Zoom
Website: Website