Vind uw
Waar

Muziekcentrum De Toonzaal

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: theaters
vanaf: € 5,00

Over Muziekcentrum De Toonzaal
Muziekcentrum De Toonzaal programmeert actueel, onderscheidend, met onderlinge verbanden en met een hoogwaardig niveau. Diversiteit is het handelsmerk: jaarlijks vinden circa 120 concerten plaats waarin alle klassieke stijlen aan bod komen, maar ook hedendaagse muziek, jazz, wereldmuziek, kinder- en lunchconcerten. Muziekcentrum De Toonzaal behoort, mede vanwege zijn intieme sfeer en prachtige akoestiek, ook voor topensembles en -musici tot een van de meest favoriete podia in Nederland.

Ieder seizoen vindt een aantal festivals en concertweekenden plaats in Muziekcentrum De Toonzaal, zoals het Toon Festival Brabant (kamermuziekfestival voor klassieke en heden- daagse muziek) en festivals die zich concentreren rondom een specifiek instrument, stroming of tijdvak (zoals Saxomania, Trombomania en Anglomania). Voorbeelden van concertweekenden zijn de integrale uitvoering van de strijkkwartetten van Beethoven door Quatuor Danel, Schubertiaden, het Schnittke Kamermuziekweekend en het Storioni Trio International Chamber Music Festival.

Muziekcentrum De Toonzaal is ook actief op het gebied van (luister)cursussen en workshops, veelal in nauwe samenwerking met bevriende organisaties en instellingen zoals Theater aan de Parade, de Openbare Bibliotheek, De Muzerije, het Koningstheater e.a.

Geschiedenis
Het gebouw waarin Muziekcentrum De Toonzaal is gehuisvest kent een bewogen geschiedenis. De voormalige Bossche synagoge is in 1823 in opdracht van de joodse gemeenschap gebouwd als een vrijstaand complex. In 1937 werd recht voor de gevel een rij huizen gebouwd. Dat onttrok volledig het zicht aan het pand. Na de oorlog nam het gebruik van de synagoge af. Totdat het gebedshuis in de jaren zeventig zelfs helemaal niet meer werd gebruikt.

Halverwege de jaren negentig verdween de rij huizen weer onder de slopershamer. De synagoge kwam in originele staat tevoorschijn. In de jaren daarna is het pand in oude luister hersteld. Ook de Binnendieze, die voor en onder de synagoge door stroomt, is weer zichtbaar gemaakt. Sindsdien heeft het gebouw de functie van concertzaal. De historische ruimte is ook beschikbaar voor andere activiteiten. Zo kan er in het \\\'Huis van de Stad\\\' sinds 2003 officieel worden getrouwd. De Bossche joodse gemeenschap heeft nu een gebedsruimte naast het hoofdgebouw. Bij de restauratie is de beschildering van het interieur gereconstrueerd naar de laat 19e eeuwse kleurstelling. De meest in het oog springende onderdelen zijn de Arke (de bruinrood geschilderde kast waarin de gebedsrollen (Thora) werden bewaard), het vrouwenbalkon en de marmeren gedenkplaten (een aandenken aan het bezoek van koningin Wilhelmina en koninginmoeder Emma in 1918).

Route
Muziekcentrum De Toonzaal ligt in het centrum van \\\'s-Hertogenbosch aan de Prins Bernhardstraat 4-6. Dat is tien minuten lopen van het station. Vanaf het station recht- door, 3e straat na de brug rechtsaf (Kruisstraat), bij splitsing links aanhouden (Snelle- straat), winkelstraat (Vughterstraat) oversteken en weg vervolgen (Achter het verguld harnas, Achter het wild varken, Wolvenhoek, Prins Bernhardstraat).

Met de auto vanuit de richting Tilburg / Eindhoven
Neem vanaf de snelweg afrit 23 (\\\'s-Hertogenbosch-Centrum/Tilburg). U komt uit op de Vughterweg. Volg deze tot aan het Wilhelminaplein (Heetmanplein). Ga rechtsaf (Parklaan, Spinhuiswal, Zuidwal). Na ongeveer 300 meter bij de eerste stoplichten linksaf de Prins Bernhardstraat in. U kunt parkeren in parkeergarage De Wolvenhoek.

Met de auto vanuit de richting Nijmegen / Utrecht
Neem de A2 richting Eindhoven. Neem vanaf de snelweg afrit (\\\'s-Hertogenbosch-Zuid / St.Michielsgestel/Schijndel). Bij het Provinciehuis linksaf (Pettelaarseweg). Volg deze weg tot aan de Zuidwal (tweede stoplichten) en ga hier linksaf. Eerste stoplichten rechtsaf de Prins Bernhardstraat in. U kunt parkeren in parkeergarage De Wolvenhoek.

Bereikbaarheid en parkeren
In \\\'s-Hertogenbosch geldt betaald parkeren in het gehele centrum en directe omgeving. Tegenover de Toonzaal ligt een parkeerterrein met een beperkt aantal plaatsen. Op loopafstand (ongeveer 50 meter) biedt parkeergarage De Wolvenhoek aan de Prins Berhardstraat voldoende parkeergelegenheid.

 

Open: Alle dagen geopend | Seizoen: september t/m juliContactinformatie
Telefoon 073-6122123
Straat & nr.: Prins Bernhardstraat 4-6
Stad: Den Bosch
Website: Website