Vind uw
Waar

Landgoed Kasteel Geldrop

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: kastelen
Gratis toegang

Historie
In het centrum van Geldrop ligt een kasteel waarvan de geschiedenis teruggaat tot de tweede helft van de middeleeuwen. Rond 1500 werd het toenmalige versterkte huis verwoest en ongeveer een eeuw later herbouwd op de overgebleven fundamenten. Het jaartal op de gevel is nog steeds stille getuige, 1616.

Schilder Rubens verbleef in de 17de eeuw regelmatig op het kasteel en schilderde daar waarschijnlijk de gevluchte bisschop Ophovius. Een ets van de grootmeester hangt nu in de “Baron z’n Kamer”.

Kasteel
De huidige vorm, zowel het interieur als het gebouw, kreeg het kasteel van de familie Hoevenaar in de 19de eeuw. Zij lieten in 1870 de omgeving buiten de gracht “omtoveren” tot een Engelse landschapstuin.
Heden ten dagen is deze 130 jarige tuin nog steeds te bewonderen. Ook de vroegere Victoriaanse kassen, moestuin en boomgaard, nu de “Baron z’n Hof” genoemd, zijn nog in de oude staat. Tot 1974 bleef het landgoed in adellijke handen. Baronesse Van Tuyll van Serooskerken was de laatste bewoonster.

Activiteiten
In verschillende ruimten van het kasteel staan oudheidkundige voorwerpen uit het Geldropse verleden tentoongesteld, waaronder een originele fotocollectie van rond 1900. Een groep enthousiaste vrijwilligers leidt op aanvraag belangstellenden rond.

Het gehele jaar exposeren diverse kunstenaars in de westgevel van het kasteel. De tentoonstellingen bestaan zowel uit moderne als klassieke werken.
Van sept. t/m april organiseert het Strabrecht Theater “Kasteelconcerten op Zondag”. Jong talent krijgt hier de kans zich te presenteren, doorgaans elke tweede zondag van de maand.
In het kasteel vergaderen regelmatig vele groepen tot maximaal 50 personen. Diners en feesten vinden vooral op de gehele benedenverdieping plaats tot maximaal 150 personen.
Voorts herbergt Kasteel Geldrop de trouwzaal van de gemeente.

Informatie:
Kasteel Geldrop is het hele jaar geopend op zondag tussen 14.00 en 17.00 uur, entree gratis. Rondleidingen alleen op afspraak.
Kasteel gesloten met Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Kerst en de zondag tussen Kerst en Nieuwjaar.
In juli en augustus is het kasteel ook open op dinsdag t/m vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur. Elke woensdag is er om 15.00 uur een rondleiding waarvoor niet gereserveerd hoeft te worden.

 

 

Open: Do, Vr, Zo | Seizoen: Gehele jaarContactinformatie
Telefoon 040-2801230
Straat & nr.: Mierloseweg 1
Stad: Geldrop
Website: Website