Vind uw
Waar

Kasteel Nemerlaer

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: kastelen

 

Kasteel Nemerlaer ligt in Haaren langs de weg van Oisterwijk naar Boxtel. Het landgoed maakt deel uit van natuurgebied Het Groene Woud, dat ligt binnen de driehoek Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Een uitgelezen wandel- en fietsgebied.

Het kasteel wordt momenteel bewoond door schrijfster Carole Vos, echtgenote van de in 2004 overleden journalist/historicus en kasteelheer Anton van Oirschot. Het kasteel wordt onder meer gebruikt voor tal van culturele activiteiten, rondleidingen, kinderfeesten, trouwerijen exposities, muziek, theater, dans en meer. In het souterrain is een gezellig café met een terras op het voorplein. (Voor openingstijden en de activiteitenaganda zie www.kasteelnemerlaer.nl)

KORTE GESCHIEDENIS
De eerste vermelding van het kasteel dateert uit 1303. Het kasteel was oorspronkelijk een middeleeuwse versterkte burcht, die in de 18de eeuw werd omgebouwd tot een omgracht landhuis. Het oudste gedeelte bevindt zich in het souterrain, waarvan een deel voorzien is van een gewelf. De Nemerlaer werd in 1718 gerestaureerd en gedeeltelijk verbouwd. In 1880 volgde een nieuwe verbouwing van het kasteel met een uitbreiding aan de achterzijde met serres en een middenpaviljoen.

Door een opmerkelijk testament heeft het kasteel bijna 70 jaar leeggestaan, waarna het behoorlijk in verval was geraakt. In 1964 kocht Brabants Landschap het landgoed en kreeg er het kasteel voor 1 gulden bij. Zij wilden het laten vervallen tot ruïne. Door de inzet van Stichting Kasteel Nemerlaer, opgericht door Anton van Oirschot is het kasteel na 1968 weer volledig gerestaureerd. Echter, in 1969 brandde het kasteel volledig af. Hierna volgde een gestage wederopbouw dankzij de tomeloze inzet van de stichting en vele sponsors en vrijwilligers.

 

 

Open: Wo, Do, Vr, Za, Zo | Seizoen: Gehele jaarContactinformatie
Telefoon 06 55941583
Straat & nr.: Kasteellaan 2
Stad: Haaren
Website: Website