Vind uw
Waar

Nederlands leder en schoenen museum

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: museum

Eeuwenlang was Waalwijk het centrum van de Nederlandse schoen- en lederproductie. Een periode die gekenmerkt werd door grote bloeiperioden maar ook diepe dalen kende. Hoewel er tegenwoordig nog slechts een handvol fabrieken overgebleven is speelt Waalwijk nog immer een belangrijke rol als centrum van de schoenenhandel.

Niet zo verwonderlijk dus dat juist hier het Nederlands Leder en Schoenen Museum is gevestigd. Dit museum herbergt een rijke collectie voorwerpen uit de geschiedenis van zowel de ambachtelijke bewerking van leer en schoenen als de industriële.

Naast bijzondere schoenen uit heden en verleden vindt de bezoeker tal van toepassingen van leer zoals het zeer rijk gedecoreerde goudleer dat in de 17de en 18de eeuw tal van paleizen en patriciërs huizen sierde. Typisch paardentuig uit Waalwijk en omgeving is te zien in de permanente expositie \"Brabants tuig\". Op de speciale kinderafdeling kunnen kinderen én hun ouders een ware ontdekkingsreis maken tussen tal van alledaagse voorwerpen die helemaal niet zo gewoon blijken te zijn.

In het achterste gedeelte van het museum zijn een looierij en schoenfabriek ingericht. Elke tweede zondag van de maand worden de machines in dit deel van het museum gedemonstreerd aan individuele bezoekers. Voor groepen zijn dit soort demonstraties mogelijk op afspraak.

Voor het actuele tentoonstellingsaanbod kunt u terecht op onze website Hier vindt u ook onze toegangsprijzen en openingstijden.Contactinformatie
Telefoon 0416-332738
Straat & nr.: Elzenweg 25
Stad: Waalwijk
Website: Website