Vind uw
Waar

Museum Van Loon

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: museum
vanaf: € 5,00

Museum Van Loon
Achter een statige façade openbaart zich een van de mooiste huizen van de stad,
Museum Van Loon, het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon.
Het pand werd in 1672 gebouwd door Adriaen Dortsman. De eerste bewoner was de schilder Ferdinand Bol, de beroemde leerling van Rembrandt.
De familie Van Loon was medeoprichter van de V.O.C. en bestuurder van de stad, zij bewonen het pand vanaf 1884. Zes dagen per week stelt de familie haar huis en de collectie open voor het publiek. Bezoekers kunnen niet alleen de rijk geornamenteerde vertrekken op de bel-etage bezichtigen, maar ook de slaapkamers, de keuken en de tuin. De collectie bevat portretten, gesigneerd meubilair, zilver en porselein. Achter het huis ligt een grote, formele tuin die wordt afgesloten door de indrukwekkende gevel van het koetshuis.

Het museum is geopend van 11.00 tot 17.00 uur, dinsdags gesloten.
De toegangsprijs is 7,- Euro, kortingstarief: 5,- Euro, Museumkaart gratis.
Rondleidingen op afspraak mogelijk.

Tentoonstellingen

Tulpen Dagen
Al eeuwenlang wordt Amsterdam geassocieerd met tulpen. Toch zijn er in de stad nog nauwelijks tulpen te zien. Om Amsterdam weer als tulpenstad te laten bloeien zullen er in het weekeinde van 24 en 25 april in zo\\\'n tien tuinen langs de grachten zowel historische als moderne tulpen te bewonderen zijn.
De tuinen zijn beide dagen geopend van 10 tot 17 uur.
Een passe-partout kost 10,- Euro. Hierop staan alle tuinadressen vermeld met een korte beschrijving en een plattegrond.
De passe-partouts zijn te verkrijgen bij Museum Van Loon, Keizersgracht 672.
Voorverkoop via het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau en bij het Amsterdam Uitburo.

Laurence Aëgerter Seek and Hide
Van 27 mei – 12 juli is in Museum Van Loon een solotentoonstelling van de Franse kunstenares Laurence Aëgerter te bewonderen.

Op de eerste verdieping zal zij haar fotoserie Le Louvre (2008) tonen. Voor deze serie fotografeerde Aëgerter bezoekers van het Louvere, van de rug bezien, terwijl zij naar beroemde schilderijen van oude meesters keken. De moderne kapsels en kleren van de bezoekers vormen een spannend contrast met deze werken.
Le Louvre getoond tussen de portretten van de familie Van Loon aan de kleurig gestoffeerde wanden, is als een Droste-effect in kwadraat.


In de benedenruimten gaat de kunstenares nieuw werk maken. Inspiratie hiervoor vormde de mythische figuur \\\'tante Netje\\\', ofwel Antoinette de Bach ­ van Loon, een excentrieke telg van de familie van Loon. Ze leefde van de goedheid van haar familieleden en mocht in het museum wonen op voorwaarde dat ze het pand verliet voor het ’s ochtends open ging voor publiek. Dat is niet altijd gelukt waardoor menig bezoeker haar gehaast moet hebben zien vertrekken.
Hoezeer is de geest van tante Netje nog voelbaar in het huis? Is haar geest op te roepen?, deze vragen vormen de basis voor Aëgerters project. In een poging de metafysische aanwezigheid van Antoinette in het museum zichtbaar te maken, zal Aëgerter een aantal bijzondere kunstwerken tonen. Antoinette de Bach zal straks op allerlei verschillende manieren tot de verbeelding van de museumbezoekers gaat spreken. Laurence Aëgerter zal een bijzondere en tot nu toe onbelichte kant van de familiegeschiedenis laten herleven.
Meer kunt u opvragen via de mail.

Open Tuinen Dagen 
Zoals ieder jaar organiseren de Amsterdamse Grachtenmusea de Open Tuinen Dagen in het derde weekend van juni. Op 18, 19 en 20 juni zullen zo\\\'n dertig spectaculaire grachtentuinen opengesteld worden voor het publiek. Het thema dit jaar: \\\'Hofjes en Gezamenlijke Tuinen\\\'.
De tuinen zijn alle drie de dagen geopend van 10 tot 17 uur.
Een passe-partout kost 15,- Euro. Hierop staan alle tuinadressen vermeld met een korte beschrijving en een plattegrond.
Meer informatie via het Tuintelefoonnummer: 020-3203660 of via de mail.

50 Jaar Museum Van Loon  Een extera fraay huis
Op 22 september 2010 bestaat het Museum Van Loon 50 jaar. Dit zal uiteraard gevierd worden met een sprankelende tentoonstelling.

Open: Ma, Wo, Do, Vr, Za, Zo | Seizoen: Gehele jaarContactinformatie
Telefoon +31 (0)20 624 52 55
Straat & nr.: Keizersgracht 672
Stad: Amsterdam
Website: Website