Vind uw
Waar

Kasteel-Museum Sypesteyn

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: museum
vanaf: € 7,50

Landgoed Sypesteyn met het vermaarde Kasteel-Museum Sypesteyn.

 

Tegenover de middeleeuwse Sijpekerk, verscholen achter de oude eiken op de Nieuw Loosdrechtsedijk, ligt op een 6 hectare groot landgoed het bijzondere kasteel Sypesteyn. Volgens de familieoverlevering zou een Van Sypesteyn hier al in 1288 grond met een huis hebben gekregen van de legendarische Hollandse Graaf Floris V. Wat hier precies van waar is, is onzeker, maar in 1664 kocht Cornelis Ascanius van Sypesteyn een ruïne ter plaatse en liet deze weer opbouwen tot een huis met allure dat echter al binnen tien jaar door oorlogsgeweld werd verwoest. Kort daarop begon de herbouw, die echter nooit werd voltooid. Het landgoed Sypesteyn bleef in de familie tot het in 1804 werd verkocht. Tachtig jaar later werd de grond opnieuw verworven door de laatste mannelijke Van Sypesteyn, Henricus Catharinus van Sypesteyn. Hij stelde zich als doel het kasteel te herbouwen ter ere van zijn familie én als museum voor zijn bijzondere collecties wapens, meubels, middeleeuwse beelden en schilderijen, sierkunst en vooral de familieportretten. Voor het kasteel verzamelde hij allerlei historische bouwmaterialen waaronder kloostermoppen, middeleeuwse deuren en oude schouwen. Hij ontwierp huis en tuin zelf in een stijl die teruggaat tot de zestiende eeuw, maar waarin ook elementen van latere eeuwen zijn opgenomen, ‘alsof het geheel door de tijd tot ons is gekomen’.

 

Nu, meer dan honderd jaar later is het historiserende zelf historisch, een uniek ensemble van huis, park en verzamelingen. In het kasteel zelf zijn meer dan honderd familieportretten te zien waarvan de oudste uit de zestiende eeuw dateren. De Van Sypesteyns lieten zich schilderen door bekende kunstenaars als Van Ravenstein, Van Mieris, Maes en Troost. De museale ordening, thematisch en naar periode is nog van Henri van Sypesteyn zelf. Beroemd is de verzameling porselein: Chinees, Japans en Hollands. De collectie van het zeldzame achttiende-eeuwse Loosdrechtse porselein is één van de belangrijkste ter wereld.

Een ander hoogtepunt is de zogenaamde Lage Zaal met voorwerpen uit de Gouden Eeuw: fraaie zeventiende-eeuwse kasten en portretten met een rijke, maar toch intieme uitstraling. Deze zaal leent zich uitstekend voor huwelijkssluitingen, vergaderingen of bedrijfspresentaties.

Ook de tuin draagt het predikaat rijksmonument met eer. Karakteristiek zijn de fraaie zichtassen en grote lanen. Prachtige exotische bomen, zeventiende-eeuwse beelden en antieke hekwerken verfraaien het geheel. Wie rust zoekt in de drukke randstad, kan op zich op Sypesteyn te buiten gaan en met volle teugen op adem komen.

 

Het Kasteel-Museum kan alleen middels rondleiding worden bezocht.

Rondleidingen voor groepen tot 20 personen duren ongeveer een uur.

Openstelling van 12 tot 17 uur:

vanaf 1 november tot 1 april alleen op zondag;

vanaf 1 april tot 1 november van dinsdag tot en met zondag.

Op afspraak is Kasteel-Museum Sypesteyn overigens het gehele jaar te bezichtigen.

 

TOEGANGSPRIJZEN:

Kasteel-Museum (incl. tuin):

Vanaf 16 jaar: € 7,50; kinderen (8 t/m 15 jr.) € 4,- ; kinderen tot 8 jaar gratis.

Alleen tuinbezoek:

vanaf 8 jaar € 2,-     ;  kinderen tot 8 jaar gratis

kasteel-museum (incl. tuin tijdens tuin-evenementen):

(o.a.beeldententoonstelling / roofvogelshows) 

Vanaf 16 jaar: € 9,00; kinderen (8 t/m 15 jr.) € 5,- ; kinderen tot 8 jaar gratis.

Alleen tuinbezoek tijdens tuin-evenementen:

Vanaf 8 jaar € 4,00; kinderen tot 8 jaar gratis.

 

Evenementen 2010:

  • 20 juni tot en met 3 oktober: beeldententoonstelling van het Amsterdams beeldhouwerscollectief (ABK)
  • 3 juli tot en met 3 oktober: Tuinvisioenen (kasteel-Museum) ten toonstelling m.b.t.het in 1910 verschenen boek van de hand van Henri van Sypesteyn: Hollandse tuinkunst;
  • Diverse roofvogelshows

 

TIP: een bezoekje aan Sypesteyn is prima te combineren met een fiets- of boottocht langs of over de plassen en de Vecht! Kijk voor actuele informatie en beeldmateriaal op website.

 

Open: Zo | Seizoen: november t/m maartContactinformatie
Telefoon 035-5823208
Straat & nr.: Nieuw-Loosdrechtsedijk 150
Stad: Loosdrecht
Website: Website