Vind uw
Waar

Provinciaal JitsArt Museum

Geschikt voor: Kinderen / Volwassenen / Ouderen / Gehandicapten
Rubriek: museum
Gratis toegang

Op het landgoed Beerschoten in De Bilt staat een grote permanente verzameling monumentale beelden in brons en marmer van de internationaal vermaarde kunstenaar Jits Bakker. Beelden die zich evengoed thuis voelen in een rustieke natuurlijke omgeving als in het bruisende centrum van een dynamische stad. Daarmee wordt de plastische kracht en kwaliteit onderstreept die uitstijgt boven lokale beperkingen. Het park op Beerschoten is fraai gelegen in de Stichtse Lustwarande, een uitgestrekt wandelgebied ten oosten van Utrecht. Het museum is eigendom van de provincie Utrecht en is op alle dagen vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Het aangrenzende Pavilijoen Beerschoten is een informatiecentrum over heden, verleden en toekomst van de Stichtse Lustwarande met een vaste expositie, een wisselexpositie en een wandel- en fietsroute. Daarnaast is er de mogelijkheid om even te zitten en iets te nuttigen. Landgoed Beerschoten maakt deel uit van het Het Utrechts Landschap.

Ruim 50 jaar hebben de beelden van Jits Bakker in allerlei wisselende opstellingen in parken, tuinen en op pleinen in binnen- en buitenland gestaan, zodat duizenden mensen er vrijblijvend van konden genieten. Ook in de beeldentuin bij zijn woonhuis en atelier in De Bilt werden jaarlijks tentoonstellingen georganiseerd die veel bezoekers trokken.

Mede door alle belangstelling en enthousiaste reacties groeide de behoefte aan een permanente opstelling en een museale presentatie. Dankzij de inzet van Stichting het Utrechts Landschap en de financiële steun van de gemeente De Bilt, de provincie Utrecht en de Grontmij werd in 1999 Museum Beelden op Beerschoten geopend. In 2009 is deze beeldenverzameling overgedragen aan de provincie Utrecht met als doel de beelden voor nu- en later- te behouden voor de samenleving. Sindsdien is Provinciaal JitsArt Museum, Beelden op Beerschoten een feit.

De provincie maakt zich sterk om meer culturele activiteiten in en rond het museumpark te realiseren voor en door jonge kunstenaars. De Stichting Provinciaal JitsArt Museum gaat zich de komende jaren ontfermen over de ontwikkeling van deze bijzonder waardevolle verzameling die ook als inspiratiebron gezien wordt voor de creatieve sector en de samenleving in het algemeen. Daarnaast gaat de stichting zich de komende jaren inzetten voor het initiëren en coördineren van culturele activiteiten die op de locatie rondom het landgoed Beerschoten gaan plaatsvinden. De beeldenverzameling zal zich de komende jaren uitbreiden met andere kunstdisciplines van de kunstenaar waaronder schilder- en glaskunst.

Voor beeldhouwer Jits Bakker, die wereldwijd talloze monumentale opdrachten uitvoerde, is het zowel een bekroning als een geruststellende gedachte, dat op steenworp afstand van de plaats waar zijn beelden zijn ontstaan een vaste collectie onder optimale omstandigheden voor het publiek te zien is.

Provinciaal JitsArt Museum is gelegen in het fraaie wandelgebied van de Stichtse Lustwarande bij het koetshuis van het paviljoen Beerschoten in De Bilt. Het museum is volledig aangepast, met paden voor rolstoelgebruikers en voor visueel gehandicapten zijn er braille opschriften. In het romantische landschap van de Utrechtse Heuvelrug vormen de beelden van Jits weloverwogen contrasten met de omgeving. Beelden in brons en steen, die eigenschappen van realistische beeldtaal en abstracte vormentaal verenigen, getuigen van fascinatie voor mythologische thema’s en verlangen naar harmonie, maar ook van oorspronkelijkheid, gedrevenheid en behoefte aan dynamiek. De buitenbeelden van Jits, die zich even goed thuis voelen in een rustieke natuurlijke omgeving als in het bruisende centrum van een dynamische stad. Daarmee wordt de plastische kracht en kwaliteit onderstreept die uitstijgt boven locale beperkingen.

Open: Alle dagen geopend | Seizoen: Gehele jaarContactinformatie
Telefoon 030 - 220 53 40
Straat & nr.: De Holle Bilt 6
Stad: De Bilt
Website: Website