Frankrijk

Frankrijk

Frankrijk ligt in Europa. Het grenst aan de landen Luxemburg, België, Duitsland, Spanje, Italië, Andorra, Monaco en Zwitserland. Het eiland Corsica behoort ook tot Frankrijk. Dit eiland bevindt zich in de Middellandse Zee. Frankrijk heeft Parijs als hoofdstad. Frankrijk heeft een groot aantal dorpjes, maar ook heel veel steden. Enkele grote steden zijn: Marseille, Bordeaux, Nice, Nantes, Lille, Toulouse en Lyon. Het land behoort vandaag de dag nog tot een van de populairste vakantielanden. Dit komt omdat er voor iedereen wel wat te doen is. Zo kun je er lekker genieten van de cultuur. Loop door de smalle steegjes van de dorpen en steden of bezoek de kerken en kathedralen. Frankrijk heeft veel te maken gehad met oorlogen. Daar is nog veel van terug te zien in de vorm van musea, ruïnes en restanten. Daarnaast is het ook een perfect land om naartoe te gaan als je wilt genieten van de natuur. Er zijn vele natuurparken, mooie bergen en de rivieren zijn ook indrukwekkend om te zien. De bekendste berggebieden zijn de Alpen, het Centraal-Massief en de Pyreneeën . Deze laatste is vooral in trek bij wintersporters. De kustlijn van Frankrijk is ook indrukwekkend. Deze is namelijk voor een groot deel rotsachtig en de zandstranden zijn breed. Frankrijk is helemaal omringd door water en is hierdoor ook een goede plek voor watersporters. Mensen met kinderen trekken vooral naar Frankrijk toe omdat hier ook het bekende familiepark Disneyland Parijs gelegen is in de stad Parijs.

Praktische informatie over Frankrijk

Frankrijk wordt met een officiële naam de Franse Republiek genoemd. Het is gelegen in het continent Europa. Frankrijk is een vrij groot land en heeft een oppervlakte van ruim 551,000 km2. De hoofdstad van het land is de grote stad Parijs en Frankrijk telt ruim 65.350.000 inwoners (volgens een meting in het jaar 2012). De landcode is FR of FRA en vanuit Nederland vlieg je er in ruim 1 uur en 15 minuten naartoe. Dit is een afstand van ruim 428 kilometer. Het landschap van Frankrijk is heel divers. Het hoogste punt, de Mont Blanc, ligt op 4.810 meter hoog.

Reizen

Op dit moment is het geadviseerd om waakzaam te zijn als je naar Frankrijk af wilt reizen. Bekijk altijd de actuele reisstatus voordat je besluit naar Frankrijk af te reizen.

Toerisme

Vele toeristen trekken jaarlijks naar Frankrijk toe voor een welverdiende vakantie, zakenreis of excursie met school. Er zijn vele mogelijkheden met betrekking tot autoverhuur. Door gebruik te maken van een huurauto, ben je op de plaats van bestemming lekker mobiel en kun je meer plaatsen in Frankrijk ontdekken. Hotels zijn er ook volop te vinden, zowel in de steden als in de dorpen. Bekijk ook altijd het actuele aanbod aan vliegtickets, want het komt heel vaak voor dat er interessante aanbiedingen beschikbaar zijn voor goedkope vliegtickets. Door vliegtickets, je verblijf en autohuur te combineren, ben je vaak goedkoper uit. Eenmaal op de plaats van bestemming wil je natuurlijk wat te doen hebben. Daarom kun je bij verschillende reisorganisaties terecht voor fietskaarten, wandelkaarten, landkaarten en reisgidsen zodat je precies weet waar je wat kunt doen op je vakantie en welke plaatsen de moeite waard zijn om te bezoeken. Daarnaast is het ook leuk om mee te gaan met excursies, dagtrips en mee te doen aan activiteiten. Door deze zaken vooraf te regelen, is het handiger om je reis een invulling te geven en weet je vooraf waar je aan toe bent qua kosten. Het is aan te raden dat je in de maanden mei, juni en september naar Frankrijk te gaan. De toerismestromen zijn in deze maanden niet zo hoog en zijn de temperaturen het meest aangenaam. De temperaturen liggen dan rond de twintig graden en dat is waar mensen zich wel het meest prettig bij voelen.

Het weer in Frankrijk

Frankrijk kent drie verschillende klimaten. Om te beginnen, kent een groot deel van Frankrijk een gematigd zeeklimaat. De warmere temperaturen zijn te vinden in het Zuiden en het Oosten waar er een Mediterraan klimaat is. De Franse Alpen hebben een hooggebergteklimaat. In de winter kun je er genieten van zachte temperaturen. De sneeuw valt voornamelijk in de berggebieden. In de zomer is het lekker warm in Frankrijk en zijn de hoogste temperaturen te vinden in het Zuidoosten.

De taal in Frankrijk

Frans is de taal van Frankrijk. De bewoners zullen dan ook voornamelijk Frans spreken. Het is wel mogelijk dat je verschillende talen om je heen hoort, maar dit is meestal afkomstig van de toeristen die je voornamelijk in de grote steden tegenkomt. De bewoners van Frankrijk zullen niet snel een andere taal spreken.

Praktische informatie voor het reizen naar Frankrijk

Om naar Frankrijk te gaan, heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Het is niet nodig dat je in het bezit bent van een visum. Het is ook niet nodig dat je speciale vaccinaties krijgt. Houd er wel rekening mee dat het kraanwater een licht chloorgehalte heeft. Het is dan niet echt aan te raden om kraanwater te drinken. Dit kan namelijk leiden tot maag- en darmklachten. In Frankrijk wordt voornamelijk bronwater gedronken. Het is aan te raden dit water ook te drinken om gezondheidsklachten te voorkomen.

Verblijven in Frankrijk

Doordat Frankrijk een populair land is voor toeristen, zijn er vele verblijfsmogelijkheden. Zo kun je er verblijven in een van de vele hotels of je kunt er gaan kamperen.

Geld en betalen in Frankrijk

In Frankrijk kun je gewoon betalen met de Euro. Er zijn ook gewoon betaalautomaten te vinden in de winkelcentra en op straat zodat je altijd bij je geld kunt komen.Houd er echt rekening mee dat de prijzen in Frankrijk iets hoger liggen dan de prijzen in Nederland. Je kunt hier rekenen op een prijsverschil van ongeveer 4 procent. Het openbaar vervoer is wel 44 procent goedkoper. Sigaretten, daarentegen, zijn 11 procent hoger en de horeca is er 28 procent duurder. Waar je in Nederland misschien gewend bent om fooi te geven, is dat in Frankrijk niet gebruikelijk. De servicekosten zijn namelijk al berekend in de totaalprijs.

Tijd

In Frankrijk heb je niet te maken met een tijdsverschil met Nederland. Zowel de zomertijd als de wintertijd loopt gelijk met die van Nederland.

Verkeer

Net zoals in Nederland, moet je ook in Frankrijk aan de rechterkant rijden. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig om een motorvoertuig te besturen of te huren. Houd er wel rekening mee dat er tolwegen zijn in Frankrijk. Waar de tolwegen zijn en hoeveel je moet betalen is terug te vinden op de website van de ANWB. Het is vanaf 1 juli 2012 verplicht dat je een alcoholtest in je auto aanwezig hebt. Deze kun je gewoon bij de ANWB kopen maar ook bij sommige Franse tankstations.

Elektriciteit

Elektriciteit in Frankrijk verschilt niet veel met dat in Nederland. Ook daar kun je gewoon gebruik maken van een platte stekker. Mocht je stekker alsnog niet in het stopcontact passen, dan kun je altijd gebruik maken van een reisstekker.

Nood?

Als je in nood bent, is het natuurlijk wel handig dat je weet waar je tercht kunt. Bel met:

  • Politie: 112 of 17
  • Brandweer: 112 of 18
  • Ambulance: 112 of 15

Media

Kenmerkend voor Franse websites is dat deze eindigen op .fr. Net zoals in Nederland, kun je het nieuws over Frankrijk gewoon volgen in de kranten, op het internet en door het volgen van het nieuws op televisie.

Feesten en vakantie

14 juli is een nationale feestdag in Frankrijk. Dan viert men namelijk Quatorze Juillet. Andere vrije dagen en schoolvakanties zijn te vinden op de kalenders.

Meningen over Frankrijk

Reisverhalen en recensies over het land en de accommodaties zijn te vinden op websites zoals Zoover en TripAdvisor. Ook kun je er terecht voor reviews over restaurants en andere bestemmingen in Frankrijk. Op websites zoals Waarbenjij.nu is het zelfs mogelijk een reisverslag te maken voor je familie en vrienden.

Bezienswaardigheden

In Frankrijk kun je vele bezienswaardigheden bewonderen. Denk maar aan de Eiffeltoren of aan het Louvre. De natuur op zich is ook een ware bezienswaardigheid. Frankrijk kent een aantal belangrijke en prachtige natuurparken. Denk bijvoorbeeld aan het natuurpark Mercantour. Nationaal park Calanques is een ander voorbeeld hierin. De natuurparken zijn ideaal om een leuke wandeling in te maken met het hele gezin.

Douane

Je mag niet van alles van en naar Frankrijk meenemen. Daar gelden bepaalde regels voor die je kunt inzien op de website van IATA. Hier kun je bijvoorbeeld lezen hoeveel sigaretten er mag worden vervoerd, of hoeveel alcohol of medicijnen je mag meenemen. Als je je houdt aan deze hoeveelheden, dan hoef je niks te melden bij de douane.

Wetgeving

In Frankrijk gelden bepaalde regels waaraan je je moet houden om een boete te voorkomen. Denk hierbij aan regels in het verkeer of wetgevingen die gelden in openbare gelegenheden. Daarnaast geldt ook dat je alcohol mag kopen of drinken vanaf 18 jaar. Ook tabak kan je kopen vanaf 18 jaar. In openbare gelegenheden mag er niet worden gerookt. Homoseksualiteit is toegestaan.

Milieusticker Frankrijk

Als je naar Frankrijk reist met een auto, motor of camper dan is de kans groot dat je door een milieuzone komt en een milieusticker nodig hebt. Wil je weten waar deze milieuzones zich bevinden en hoe je aan een milieusticker komt bekijk dan het volgende artikel https://reisblog.nl/europa/frankrijk/alles-wat-je-beslist-moet-weten-over-het-milieuvignet-frankrijk-als-je-naar-frankrijk-reist/

Weetjes over Frankrijk

Wist je dat er in Frankrijk heel veel slakken worden gegeten? Op de menukaart zijn deze te herkennen met de naam Escargots. Jaarlijks worden er mer dan 500 miljoen slakken door de Fransen opgegeten. Een andere delicatesse in Frankrijk zijn de kikkerbilletjes. Ook deze worden veel gegeten. Als je erg verliefd bent op iemand, wil je dit natuurlijk aan zoveel mensen tonen. Kijk hier wel mee uit in de trein. Het is namelijk verboden om te zoenen op het perron en in de trein. De Fransen willen voorkomen dat er vertraging ontstaat in het openbaar vervoer. Als mensen staan te zoenen, kunnen zij de trein wellicht niet aan horen komen of ze houden de boel op als ze uitgebreid afscheid nemen. Ken je die leuke koksmutsen die altijd worden gedragen door professionele chefs? Deze koksmutsen zijn uitgevonden in Frankrijk. Je moet niet raar opkijken als je zo nu en dan wat auto’s bumper tegen bumper geparkeerd zijn. Dit is niet standaard, maar het komt wel vaak voor. 9 procent van de chauffeurs heeft namelijk helemaal geen rijbewijs. Wat wel vaak voorkomt, is dat de Fransen hun nonchalante rijstijl vaak laten zien. Frankrijk staat bekend om de wijn en croissants. Dat is iets wat vele mensen zullen zeggen, maar dit is niet waar. Wijn is ten eerste helemaal niet de bekendste drank in het land, maar whisky. Daarnaast komt een croissant helemaal niet uit Frankrijk maar komt het oorspronkelijk uit Oostenrijk. Mineraalwater is ook een drank dat veelvuldig wordt gedronken in Frankrijk. Er wordt ruim 103 liter per persoon per jaar gedronken. De Eiffeltoren heeft een hoogte van 300 meter. Parijs is een populaire stad in de filmwereld. Jaarlijks worden er namelijk ruim 200 films opgenomen in deze stad. Parijs is een indrukwekkende stad op zich. Maar ook onder de stad valt er heel wat te beleven. Zo ligt er een netwerk van ruim 2100 kilometer aan leidingen en riolen. Je kunt door de riolen heen lopen. Wist je dat de riolen zelfs eigen straatnamen en huisnummers hebben. De Eiffeltoren staat nu inmiddels al 126 jaar in Parijs. Het was eigenlijk de bedoeling dat de toren maar 20 jaar in de stad zou blijven staan. Als je goed kijkt naar het ontwerp van de toren, dan zie je dat er 72 namen zijn gegraveerd in de toren. Dit zijn de namen van de mensen die hun bijdrage hebben geleverd aan de bouw van de toren. Je moet wel fit zijn als je de Eiffeltoren wilt beklimmen. Je hebt maar liefst 1600 traptreden te gaan voor je boven bent. In Frankrijk is het niet vreemd om met een dode te trouwen. Frans is net zoals Engels een wereldtaal. Dit komt omdat de Franse taal in ruim 31 landen van de wereld wordt gesproken.