Luxemburg

Luxemburg

Luxemburg is een klein land in Europa. In het Luxemburgs wordt het land ook wel Lëtzebuerg genoemd en in het Frans/Engels: Luxembourg. Luxemburg behoorde eerst tot het Koninkrijk der Nederlanden, maar is sinds het jaar 1890 onafhankelijk verklaard. Luxemburg heeft een gelijknamige hoofdstad. Naast vele kleine dorpen, kent Luxemburg ook een aantal grote steden, waaronder: Diekirch, Hosingen, Larochette, Schengen, Marnach en Clervaux. Luxemburg is een paradijs als het gaat om belasting. Je betaalt hier lage belastingen en daar staat het land bekend om. Als je een liefhebber bent van wijn, kastelen en historische stadjes dan kun je in Luxemburg je hart ophalen. Daarnaast kun je er ook verschillende wintersporten beoefenen in de wintermaanden. Voor iedereen is er in Luxemburg wel wat te beleven. Het is dan ook niet gek dat de toeristenstroom met de jaren toeneemt.

Praktische informatie over Luxemburg

Luxemburg wordt met een officiële naam ook wel Groothertogdom Luxemburg genoemd. Het land bevindt zich in Europa en heeft een oppervlakte van ruim 2.586 km2. De hoofdstad van Luxemburg is de gelijknamige stad Luxemburg en met de landcodes LU of LUX wordt het land internationaal aangegeven. In het jaar 2017 is er een inwoneraantal van 590.667 inwoners gemeten. Luxemburg heeft een Parlementaire Monarchie (ook wel: Groothertogdom). Het hoogste punt van het land bevindt zich op 560 meter hoog en dat is de Kneiff. Als je van Amsterdam naar Luxemburg reist, heb je in totaal 302 kilometer afgelegd. Met het vliegtuig doe je hier ongeveer een uur over.

Reizen naar Luxemburg

Op dit moment gelden er geen veiligheidswaarschuwingen voor het reizen naar Luxemburg. Het is wel aan te raden altijd het actuele reisadvies in de gaten te houden voor je op reis gaat naar Luxemburg. Dit doe je HIER.

Toerisme

Het toerisme naar Luxemburg neemt elk jaar toe. Luxemburg is vooral populair wegens de historische elementen die je er kunt vinden, zoals de kastelen en de historische bezienswaardigheden. Reisorganisaties bieden jaarlijks vele reizen aan naar Luxemburg zodat je deze bezienswaardigheden met je eigen ogen kunt bewonderen. Luxemburg is een prachtig land om doorheen te lopen. Neem een wandelkaart en wandel de verschillende routes of ga lekker fietsen. Houd je meer van winkelen? Dan kun je hier ook uitstekend voor terecht in grote steden.

Luxemburg is ook een uitstekend land voor excursies, dagtrips en natuurlijk stedentrips. Door de stijgende toeristenstroom is het aanbod aan activiteiten die er in het land te doen zijn ook toegenomen. Houd er rekening mee dat je altijd ruim van tevoren reserveert voor activiteiten die je in het land wilt doen. Dit omdat je dan zeker bent van een plekje. Je hoeft je dan ook tijdens je reis geen zorgen te maken over het boeken van activiteiten. Op deze manier kan je je beter voorbereiden op de reist die je gaat maken naar Luxemburg.

Het weer in Luxemburg

In Luxemburg kan je genieten van een gematigd zeeklimaat. Dit wil zeggen dat de temperaturen rond de 20 graden liggen in de zomermaanden. In de wintermaanden liggen de temperaturen tussen de 0 en 5 graden. Het actuele weerbericht voor Luxemburg kun je HIER volgen.

De taal in Luxemburg

In Luxemburg worden de talen Duits, Frans en Luxemburgs gesproken. Dit zijn de officiële talen van het land. Je kunt in Luxemburg ook andere talen om je heen horen, maar dit is afkomstig van de toeristen die het land bezoeken.

Praktische informatie voor het reizen naar Luxemburg

Als je naar Luxemburg wilt reizen heb je genoeg aan een geldige identiteitskaart of paspoort. Je hebt geen visum nodig. Daarnaast is het ook niet nodig om aparte vaccinaties te halen voor je naar het land toegaat.

Verblijven in Luxemburg

Luxemburg is een veelzijdig land als het gaat om accommodatie. Zo kun je er mooie hotels vinden in de grote steden en dorpen. Daarnaast is het ook mogelijk om er heerlijk te kamperen op de camping. Als je een eigen camper bezit, kun je goede standplaats vinden op verschillende plekken in het land. Wil je goedkoper uit zijn? Dan kun je altijd terecht in een mooi verzorgde jeugdherberg met het hele gezin.Vakantiehuisjes en bungalows kun je er vinden in onafhankelijke parken of resorts.

Geld en betalen in Luxemburg

In Luxemburg kun je gewoon betalen met de Euro. Je kunt er net als in Nederland met contact geld betalen en natuurlijk ook pinnen. Geldautomaten zijn te vinden op straat en in de winkelcentra.

Tijd

De zomertijd van Luxemburg loopt gelijk met die van Nederland. Er is dus geen sprake van een tijdverschil.

Verkeer

Als je in Luxemburg wilt rijden, heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Er gelden verkeersregels die je in kunt zien op de website van de ANWB. Net zoals in Nederland rijd je ook aan de rechterkant van de weg. Het is altijd wijs om je in te lezen in de verkeersregels die gelden in Luxemburg zodat je precies weet wat je kan verwachten in het verkeer. Ook al lijken de verkeersregels erg veel op de verkeersregels die gelden in Nederland, zijn er hier en daar wel wat afwijkingen.

Media

Websites die afkomstig zijn uit Luxemburg, eindigen op .lu. Net zoals in Nederland kun je het actuele nieuws over het land vinden in de kranten en op het internet.

Elektriciteit

Je hebt geen aparte stekkers of adapters nodig om gebruik te maken van je elektrische apparaten in Luxemburg. De stekkers en stopcontacten zijn namelijk precies hetzelfde als in Nederland.

Nood?

Als je in nood bent in het buitenland is het wel zo handig dat je weet waar je terecht kunt. In Luxemburg gelden de volgende telefoonnummers:

– Politie: 112

– Brandweer: 112

– Ambulance: 112

Feesten en vakanties in Luxemburg

Op 23 juni is de nationale feestdag van Luxemburg. Deze dag is de National Feierdaag. Alle overige vakanties en vrije dagen kun je online vinden via deze website.

Meningen over Luxemburg

Met de stijging in toeristenaantallen, komen er ook steeds meer reviews online over Luxemburg. Voormalig reizigers naar het land schrijven hun bevindingen op via websites zoals Zoover en TripAdvisor. Deze reisverslagen en reviews zijn handig om te lezen voor je zelf naar luxemburg gaat. Zo weet je wat je kunt verwachten van het land. Restaurants, hotels en bezienswaardigheden worden reviewed. Ben je meer geïnteresseerd in reisverslagen? Dan is de site Waarbenjij.nu meer voor jou. Hier kun je reisverslagen lezen en ook zelf je eigen account aanmaken zodat je een reisverslag kan schrijven voor je familie en vrienden.

Natuurgebieden en bezienswaardigheden

Als je op zoek bent naar mooie historische bezienswaardigheden dan ben je in Luxemburg aan het juiste adres. Bezoek bijvoorbeeld Kasteel Vianden. Dit is een fort gebouwd op een heuvel. Het kasteel is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw. De Adolfsbrug, gebouwd in de vroeg 20e eeuw, is een prachtige brug die zo tot leven kan zijn gewekt uit een schilderij. De Mullerthal ligt in het Oosten van Luxemburg en is een prachtig wandelgebied dat erg in trek is onder de toeristen.

Douane

Je mag niet alles meenemen van Luxemburg naar Nederland en andersom. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je wel en niet mee mag nemen en in welke mate je je spullen mag meenemen. Als je je houdt aan de toegestane hoeveelheden, hoef je niks aan te geven bij de douane. Bekijk de website van de IATA voor meer informatie.

Wetgeving

In Luxemburg gelden natuurlijk ook regels waar je rekening mee moet houden. Alcohol mag in Luxemburg mag je bijvoorbeeld kopen vanaf 16 jaar. Deze zelfde leeftijdsgrens geldt ook voor het kopen van tabak. Homoseksualiteit is toegestaan en net zoals in Nederland mag je niet roken in openbare gelegenheden.

Weetjes over Luxemburg

Wist je dat..

– De Europse Unie vele landen heeft, en dat Luxemburg bijna het kleinste land is? Luxemburg staat op de twee plaats van de kleinste landen binnen de EU. Malta staat op nummer één.

– Als je goed kijkt naar de Luxemburgse vlag, deze bijna identiek is aan de vlag van Nederland?

– De herkomst van de naam van het land afkomstig is van Lucinlinburhuc. Lucinlinburhuc is een kasteel dat in het jaar 963 door de graaf van de Ardennen werd gekocht.

– Luxemburg het enige land is op de hele wereld waar een groothertog aan het hoofd van het land staat?

– De voorloper van Groothertog Henri, ruim 36 jaar over het land heerste? De vader van Henri, genaamd groothertog Jean, heerste 36 jaar lang over Luxemburg. Pas in het jaar 2000 volgde zijn zoon hem op.

– Ruim 43 procent van de bevolking buitenlanders zijn?

– Er maar weinig universiteiten in het land te vinden zijn? Er zijn er namelijk maar twee: de Universiteit van Luxemburg en de Heilige Hart Universiteit Luxemburg.

– Luxemburg behoort tot een van de stichtende landen van de NATO? Er zijn in totaal 12 stichtende landen en daar is Luxemburg dus één van.

– Luxemburg behoort tot een van de stichtende landen van de Europese Unie? Hiervan zijn er in totaal zes en daar is Luxemburg er één van.

– Ongeveer 70% van de werkenden in Luxemburg uit het buitenland komen? Vele mensen reizen elke dag heen en weer over de grens om in Luxemburg te komen werken.

– Op 23 juni de nationale feestdag van Luxemburg is? Op deze dag herdenkt men de verjaardag van Groothertogin Charlotte. Groothertogin Charlot regeerde ruim 50 jaar over Luxemburg. Ze werd eigenlijk geboren op 23 januari, maar vanwege het slechte weer in januari is de feestdag verplaatst naar de maand juni.

– Luxemburg een sterk Financieel centrum heeft? Grootheden zoals Skype, Amazon en Paypal hebben allemaal een hoofdkantoor in Luxemburg.

– Je een 21 kilometer lange ondergronds tunnelnetwerk kan vinden in het land? Dit tunnelnetwerk is de Bockkazematten.

– Luxemburgers gemiddeld 82 jaar oud worden?

– De meeste Luxembugers Rooms-Katholiek zijn?

– Bouneschclupp behoort tot een Luxemburgse specialiteit? Dit is een bonensoep dat wordt geserveerd met aardappelpannenkoeken (Gromperekichelcher) en aardappelsoep met eierdooiers, prei en room (Gromperenzopp). Daarnaast eten de Luxemburgers ook graag pannenkoeken gemaakt van aardappels, uien, peterselie, bloem en ei. Dit gerecht wordt ook wel Gromperekichelcher genoemd. Tot slot eten ze ook graag gerookt varekensvlees met bonen (Juss mat Gaardebounen).

– Er een menu bestaat dat ook wel het Luxemburgmenu wordt genoemd? Dit is een menu dat bestaat uit gerookte en gekookte ham, worst en pathé. Deze gerechten worden geserveerd met pickels, tomaten en hardgekookte eieren.

– Luxemburgers dol zijn op Quetsch? Dit is een alcoholische drank gemaakt van pruimen.

– Als je uitgenodigd bent bij iemand, je het beste een doos bonbons mee kan nemen of bloemen mee kan brengen? Het is namelijk gebruikelijk om deze spullen mee te nemen als je bij iemand uitgenodigd bent.

– Als je bloemen aan iemand geeft, het een oneven aantal bloemen moet zijn? Let er wel op dat je geen 13 bloemen aan iemand geeft, ook al is dit een oneven getal. Nummer 13 is namelijk een ongeluksgetal.

– Je ook beter geen Chrysanten aan mensen kan geven? Dit is namelijk een typische begrafenisbloem.

– De meeste Nederlanders Luxemburg omzeilen als ze richting Frankrijk of Duitsland vertrekken? Dit is heel zonde, want Luxemburg heeft een prachtige natuur.

– Luxemburgers echte winnaars zin op het gebied van het Songfestival? Luxemburg heeft namelijk al vijf keer het Songfestival gewonnen! De laatste keer dat zij wonnen was in het jaar 1983. Het waren alleen geen echte Luxemburgers die de prijzen binnensleepten voor het land.