Noorwegen

Noorwegen

Noorwegen is een mooi land dat gelegen is in Europa. Het land grenst aan Zweden, Rusland en Finland. Het Noorden van het land grenst aan Lapland. Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. Naast een groot aantal kleine dorpjes, kent Noorwegen ook een groot aantal grote steden zoals Drammen, Fredrikstad, Stavanger en Trondheim. Men kent Noorwegen vooral vanwege de tijd van de Vikingen. Daarnaast is het land ook heel bekend om de gletsjer, de zon die in het midden van de nacht opkomt en de wintersport. Vele toeristen trekken naar Noorwegen toe om te genieten van de wintersport. Het land is prachtig en daar vinden de meeste toeristen hun rust in. De olie- en gaswinning is belangrijk voor de economie van het land. Daarnaast is de visserij en het kappen en transporteren van hout ook erg belangrijk voor de inkomsten van het land. Een kwart van het land bestaat uit bossen. Deze bossen zijn beschermd als Nationale Parken die verspreid zijn over het hele land. Een echte toeristentrekker is het ijshotel dat er is gemaakt. De rotstekeningen en de gletsjers vind je ook in geen ander land zoals je die in Noorwegen vind. Tot slot zijn de dieren die je er kunt vinden ook erg speciaal. In Noorwegen zijn dieren zoals elanden, wolven, bruine beren en walvissen in het wild te bewonderen.

Praktische informatie over Noorwegen

Noorwegen staat met de naam Koninkrijk Noorwegen bekend. Het land heeft een ruim oppervlakte van ruim 148.728 m2 groot. De hoofdstad van het land is Oslo en met de landcodes NO en NOR staat het land ook wel bekend. In 2017 is het inwoneraantal gemeten op 5.3 miljoen inwoners. De regeringsvorm van Noorwegen is een parlementaire constitutionele monarchie. Het hoogste punt van het land is Galdhopiggen. Dit punt ligt op ruim 2470 meter hoog. Als je van Amsterdam naar Oslo zou reizen, dan heb je 916 kilometer afgelegd. Deze afstand leg je met een vliegtuig af in 1 uur en 45 minuten. In Noorwegen wordt de taal Noors gesproken. Dit is de officiële taal van het land. Er wordt ook Kveens en Samisch gesproken. Het is niet nodig dat je een visum hebt als je korter dan drie maanden in Noorwegen blijft. Als je er langer blijft, is een visum wel nodig. Daarnaast is het natuurlijk noodzakelijk dat u in het bezit bent van een identiteitskaart of paspoort. Het kraanwater is in Noorwegen gewoon normaal en veilig te drinken. De tijd met Nederland loopt in Noorwegen gelijk. De Zomertijd loopt ook gelijk aan die van Nederland. Tot slot is het niet nodig dat je een speciale vaccinatie haalt voor je naar Noorwegen reist.

Reizen naar Noorwegen

Op dit moment geldt er geen veiligheidsrisico voor het reizen naar Noorwegen. Dit niveau wordt ingesteld op basis van recente gebeurtenissen in het land en de veiligheid die er op dit moment is. Het is aangeraden het actuele reisadvies altijd in de gaten te houden voordat je naar een land toegaat zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan. Dit actuele reisniveau kun je bijvoorbeeld inzien op websites zoals Nederland wereldwijd. Je kunt het beste in de maanden mei, juli en augustus naar Het Midden en het Zuiden van Noorwegen reizen. De maanden juni, juli en augustus zijn dan weer beter geschikt om naar het Noorden van Noorwegen af te reizen. Als je van de wintersport houd, dan zijn de maanden februari en maart voor jou de beste maanden om naar het land af te reizen.

Het reisaanbod naar Noorwegen

Het reisaanbod naar Noorwegen is erg uitgebreid. Jaarlijks willen er vele mensen naar het land toe voor een vakantie of een leuke excursie. Verschillende reisaanbieders in Nederland hebben dan ook een ruim aanbod aan reizen naar Noorwegen toe. Variërend van vliegreizen tot en met excursies, afhankelijk van je wensen zijn er altijd wel reizen te vinden die naar het land toe gaan. Noorwegen is ook een uitstekend land dat geschikt is voor leuke groepsreizen. Wandel met een grote groep door de bergen en verblijf in de hotels en resorts in het land. Ben je niet zo van een rustige vakantie? Dan kan je er ook goed terecht voor actieve vakanties vol ontdekkingstochten en klimtochten. Het reizen met een vliegtuig is wat de meeste mensen doen, maar houd er dan wel rekening mee dat je op die manier niet zoveel meekrijgt van het mooie landschap. Daarom bieden vele reisorganisaties ook de mogelijkheid tot autohuur aan. Door gelijk gebruik te maken van een huurauto ben je niet alleen mobiel in het land, maar ben je vaak ook goedkoop uit.

Activiteiten in Noorwegen

Noorwegen kent een heel divers landschap. Daarnaast zijn er ook echt plekken die je moet hebben gezien. De bezienswaardigheden zorgen jaarlijks voor een grote stroom toeristen die naar het land toegaan en dit zorgt weer voor een positief effect op de populariteit van het land. Aan bezienswaardigheden kan je denken aan prachtige natuurgebieden. De Noorse Fjorden staan hoog in de ranglijst als het gaat om bezienswaardigheden in de natuur. Voor vele mensen zijn de Fjorden dé reden om naar Noorwegen te gaan. Preikestolen is een tweede bezienswaardigheid die erg populair is in het land. Dit is een hele grote klif die ruim 600 meter boven de grond uitsteekt. Vele mensen trotseren hun hoogtevrees om een kijkje te wagen over deze klif. Naast deze bezienswaardigheden in de natuur, trekken mensen ook graag naar de steden toe. Steden zoals Bergen en Oslo zijn erg populaire steden onder te toeristen.

Het weer in Noorwegen

Noorwegen heeft twee soorten klimaten. In de hoger gelegen gebieden heb je te maken met vrieskou. In de zomermaanden liggen de zomerse temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Daarnaast zijn er ook gebieden in Noorwegen waar het zelfs -40 graden kan vriezen. Bekijk het actuele weerbericht voordat je op reis gaat zodat je altijd weet wat je kan verwachten voor je naar Noorwegen op vakantie gaat.

Geld en prijzen in Noorwegen

In Noorwegen kan je niet betalen met de Euro. Je moet daar namelijk betalen met de Noorse Kroon. Net zoals in Nederland kan je er wel pinnen en contant betalen. Daarnaast vind je op verschillende plekken in de steden en dorpen een pinautomaat zodat je je geld kunt pinnen. Houd er rekening mee dat Noorwegen duurder is dan Nederland. Je betaalt er ongeveer 50 procent meer dan in Nederland. Zo betaal je in restaurants ruim 46 procent meer. Voor producten die je in de supermarkten kan kopen betaal je ongeveer 80 procent meer. Wil je een lekker biertje drinken in een horecapunt, dan betaal je voor dit biertje ongeveer 142 procent meer. Sigaretten zijn 88 procent duurder en voor het openbaar vervoer betaal je 34 procent meer. Daarnaast verschillen de prijzen ook nog afhankelijk van of je in het hoogseizoen of laagseizoen komt. Wij zijn in Nederland gewend om fooi te geven. Dat is in Noorwegen wel even anders. Foor zit al inbegrepen in de prijs die je er betaald.

Het verkeer in Noorwegen

In Noorwegen gelden net zoals in Nederland verschillende verkeersregels. Het is aan te raden je wel in te lezen in deze verkeersregels voordat je in Noorwegen gaat rijden. De informatie over de geldende verkeersregels vind je op websites zoals die van de ANWB. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je in Noorwegen ook aan de rechterkant moet rijden. Daarnaast heb je ook te maken met verschillende tolwegen. Via de website van de ANWB kun je ook precies zien waar de tolwegen zich bevinden en wat je moet betalen.

Electriciteit en media

Het is niet nodig dat je een speciale reisstekker of adapter koopt voor je naar Noorwegen reist. Dit komt omdat de stekkers en stopcontacten exact hetzelfde zijn als we die in Nederland gewend zijn. Net zoals in ons Nederland kun je al het actuele nieuws op het internet lezen of bekijken op de nieuwsberichten op de televisie. Daarnaast heeft Noorwegen ook een groot aantal kranten die je in de winkels kunt kopen en waarin je het actuele nieuws kunt lezen. Websites uit Noorwegen eindigen op .no.

Noodgevallen in Noorwegen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een reis maakt naar Noorwegen en je in dit land in een noodsituatie terecht komt. Het is dan wel handig om te weten waar je terecht kunt voor de hulpdiensten. Je belt dan met:

Politie: 112

Brandweer: 110

Ambulance: 113

Beoordelingen en meningen over Noorwegen

Omdat er jaarlijks zoveel mensen naar Noorwegen toegaan, zijn er reisverslagen in overvloed te lezen. Reisverslagen en beoordelingen over restaurants, accommodaties en bezienswaardigheden kun je lezen op sites zoals Zoover en TripAdvisor. Het is natuurlijk ook leuk om op deze websites naar de verschillende foto’s te kijken die in het land zijn genomen. Zo kun je je echt goed voorbereiden op je eigen reis naar Noorwegen toe. Als je zelf de gelegenheid ziet om een eigen reisverslag te schrijven of een fotoalbum aan te leggen, dan kun je dit ook doen op een website zoals Waarbenjij.nu.

Regels in Noorwegen

Net zoals in Nederland gelden er in Noorwegen ook een aantal regels waar je je aan moet houden. Zo is het bijvoorbeeld verboden om sterke drank te kopen of te nuttigen als je nog geen 20 jaar of ouder bent. Bier en wijn mogen vanaf de 18e levensjaar worden gekocht en genuttigd. Ditzelfde geldt voor het kopen en het roken van tabak. In openbare gelegenheden mag helemaal niet gerookt worden en homoseksualiteit is gewoon toegestaan in Noorwegen. Daarnaast heb je ook te maken met douaneregels. JE mag bijvoorbeeld niet van alles naar en van het land meebrengen. Wat je wel en niet mag meebrengen en welke hoeveelheid kan je lezen op de website van IATA.

Weetjes over Noorwegen

Wist je dat…

In Nederland kan je de hele dag alcohol kopen. Zelfs in de supermarkten kun je ervoor terecht. Het verkrijgen van alcohol in Noorwegen gaat er niet zo makkelijk aan toe. Daar kan je alcohol enkel kopen tot 20 uur. Op zaterdag zelfs tot 18 uur. Op zondag kan je helemaal geen alcohol kopen. Sterke dranken kun je niet kopen in de supermarkten zoals je dat in Nederland gewent bent. Deze dranken worden enkel in speciale winkels verkocht. Deze winkels worden door de staat beheerd.

In Nederland hebben we soms heel wat te klagen. Meestal klagen we over het weer. Het is nooit goed. Met geklaag over het weer hoef je in Noorwegen niet aan te komen. De Noren zullen je zelfs heel raar aankijken als je gaat klagen over het weer. Zij zijn namelijk van mening dat er niets mis is met het weer. Niet dat het er altijd mooi weer is, maar het gaat erom wat voor kleding je aan doet. Er bestaat dus geen slecht weer, alleen een slechte manier van kleden.

Wij durven in Nederland in horecagelegenheden zelfs een prijs te vragen voor een glas water uit de kraan. Dat zal in Noorwegen niet voorkomen. Daar is water uit de kraan altijd gratis. Zoals je weet is Noorwegen een duur land. Na het bestellen van een duur gerecht is het dus ongepast dat je ook nog moet betalen voor water uit de kraan.

Nederland staat bekend om de kaas, maar wist je dat de kaasschaaf is uitgevonden in Noorwegen? De kaasschaaf werd in het jaar 1925 uitgevonden door een timmerman die uit de plaats Lillehammer kwam.

Een bekend fenomeen in Noorwegen is de zon die middernacht opkomt. Eigenlijk, gaat de zon niet eens echt onder. De zon schijnt er namelijk 24 uur per dag in de zomermaanden. Dan raad je het al dat het in de winter zelfs kan voorkomen dat er bijna geen zonlicht aanwezig is.

Je moet niet raar staan te kijken als je bij iemand thuis zit en niemand draagt er schoenen. Het is namelijk gebruikelijk in Noorwegen om je schoenen uit te trekken als je binnenkomt. Het maakt niet uit of je hier nu bij vrienden of familie thuis bent, of misschien wel in je eigen accommodatie. Schoenen doe je uit omdat je ermee buiten hebt gelopen en het niet de bedoeling is dat je het binnen vies maakt.